Cara Nak Buat Pekasam Ikan Lampam

Mengikut kaedah tradisional tempoh perapan mengambil masa agak lama iaitu sekitar empat hingga lapan minggu. Buang sisik ikan sebab kita nak beras nanti melekat pada badan ikan.


Cara Buat Ikan Pekasam Homemade Guna 4 Bahan Ni Jer Rupanya Kongsi Resepi

Ikan Lampam dan Talapia Merah memang diakui antara ikan air tawar isi putih yang sedap dan tidak hanyir.

. Ada yang suka sekali kepala. Goreng je ikut cara macam mana pun. Jenis ikan yang digunakan.

Jika selalu ikan pekasam dibuat menggunakan ikan-ikan dari sungai seperti Lampam talapia puyu sepat dan sebagainyaJarang sekali jumpa menggunakan ikan dari laut. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Hai kaksaya dtg lg x jauh dekat je dr Segamatnak mintak ikan pekasam kalu ada lebih lah hehehesedpnya dah lama x makan ikan pekasam.

Ini RASA kongsikan resipinya yang anda semua boleh cuba memang tidak mengecewakan rasanya. Pekasam lebih sedap jika dibuat menggunakan ikan air tawar seperti ikan lampam puyu sepat dan lain-lain lagi yang Min pun dah lupa nama sebab hanya membeli ikan laut sahaja. Ikan air tawar or ikan kolam LampamPuyuTilapia dan lain2 Cara.

Resepi Arwah Mak. CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Bersihkan ikan pilihan untuk dijadikan pekasam dan buang najisnya.

Pastikan betul-betul bersih terutamanya di bahagian dalam atau perut ikan. Walau pun populasi dan tangkapan ikan lampam sungai agak kurang tetapu nelayan sungai tahu bila dimana dan cara untuk memburu ikan ini. Peramkan ikan bersama garam seeloknya yang bersaiz sederhana semalaman di dalam peti ais.

Analisis yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia MARDI membuktikan yang ikan pekasam mempunyai kandungan protein yang tinggi dan kandungan garam lebih rendah berbanding hasil ikan awet lain. 100 hasil keluaran orang islam Harga. Bersihkan sisik sekali.

Mula-mula sekali bersihkan ikan. Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. Namun menurut perkongsian oleh Siti Aminah ikan pekasam yang beliau buat menggunakan ikan tamban iaitu ikan laut.

Nak goreng sekali bersama ikan pekasam pun boleh. Kepala boleh dibuang atau tidak. Langkah Memproses Ikan Pekasam.

Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras. ½ cawan garam halus. Nisbahnya dalam anggaran 1kg ikan 100g garam.

Pemilik resepi menggunakan garam halus. Tak payah ajar pun korang pandai kan. Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup.

Ikan lampam memiliki kandungan vitamin B yang jenisnya beraneka ragam misalnya seperti vitamin B1 B2 B3 B5 B6 B7 B9 dan B12. Masukkan ikan yang telah bersih tadi dalam bekas yang mempunyai tutup. Pos Laju Bhd datang ambil sendiri.

Nak tahu cara buat pekasan jom kita cuba buat sendiri berpandukan perkongsian ini. 7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan sungai. Masuk dalam bekas yang sesuai dan kemudian tutup bekas tersebut dan simpan ditempat selamat.

2-3 keping asam gelugur. Ikan Air Tawar tadi di bersihkan sebersihnya dan kemudian masukkan garam dengan kadar anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Ikan lampam juga ada banyak nama dan jenisantaranya ialah lampam jawalampam melayu lampam cina dan yang sewaktu dengannya iaitu ikan jelawat.

Sama je caranya macam resepi Pekasam Ikan Lampam sebelum ni. Sangai goreng tanpa minyak beras dan tumbuk kasar sebelum digaulkan bersama ikan. Kak Bell buat asing sebab tak nak ikan hancur.

Siang dan bersihkan ikan. Ikan lampam biasanya menghuni kawasan sungai tali air tasik lombong tinggal dll. Ikan dipotong kecil n dibersihkan pilih yang fresh dengan garam and air asam jawa pastikan bersih Clear darah dari bahagian perut dan area tulang belakang ikan untuk elak ikan busuk Selepas bersih dan ditoskan perap ikan dengan garam.

Anim agro technology ikan pekasam cerita ikan pekasam ana solehah duniailhamku dari dapur orang kampung ikan pekasam pekasam bahasa me. Ikan lampam putih ikan puyu dan beberapa jenis ikan laut terpilih. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang.

Beberapa spesis seperti ikan lampam ekor merah semakin jarang dijumpai Sila lihat foto disebelahBeberapa sungai penting serta anak sungai disekitarnya seperti Sungai Kuala Kangsar Sungai Pahang Sungai Muar. Ikan yang boleh dibuat pekasam. CARA BUAT IKAN PEKASAM Pekasam edisi utara menggunakan ikan sungai atau air tawar.

Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari. Cuma digantikan dengan cili kering aje. Semuanya mempunyai manfaat masing-masing untuk organ tubuh manusia.

Cara Buat Pekasam Ikan Tamban Lepas Seminggu Dah Boleh Makan. RM 2350 sekilo tidak termasuk kos pos. Bisa buat menambah nafsu makan menghasilkan senyawa asam menjaga kesehatan kulit mencegah penyakit anemia.

Untuk dalam 7 atau 8 ekor seperti ini pemilik resepi letak garam dalam 12 cawan. Dalam sawah biasanya susah nak jumpa sebab ketika aku pancing kat sawah dulu mana ada dapat kalau puyu yela banyak. RESIPI IKAN PEKASAM HOMEMADE.

Asal boleh makan ye tak. Bila ikan dah bersih perapkan dengan garam kasar. Cara Membuat Ikan Pekasam Lebih Sedap.

Produk pengeluar. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Ikan Pekasam Kg Pering Kodiang Kedah.

Basuh ikan lampam yang kita nak gunakan sebagai pekasam. Ada yang suka menyimpan dalam peti ais. Selain goreng atau gulai ini ada dua menu yang orang dulu-dulu selalu masak dan sangat sedap rasanya.


Resipi Pekasam Ikan Lampam Phopbylinimohd Oleh Hawa Halim Cookpad


Pin On Indonesian Food And Drink


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food

No comments for "Cara Nak Buat Pekasam Ikan Lampam"